ΠΡΙΝ από 7.000 χρόνια οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έπαιζαν ένα παιχνίδι παρόμοιο με το μπόουλινγκ, ενώ οι παλαιολιθικοί άνθρωποι κυλούσαν πέτρες προσπαθώντας να ρίξουν οστά προβάτων τα οποία στερέωναν στο έδαφος.
ΠΡΙΝ 400 περίπου χρόνια επίσης στην Γερμανία κυλούσαν πέτρινες μπάλες με σκοπό να ρίξουν ένα ξύλινο ομοίωμα του Διαβόλου. Εάν κάποιος τα κατάφερνε, αυτό σήμαινε για τους Γερμανούς ότι ήταν καλός άνθρωπος. Στην αντίθετη περίπτωση τον θεωρούσαν κακοποιό στοιχείο και τον έστελναν για λίγες μέρες στην φυλακή.
ΤΟΝ 17ο αιώνα, το μπόουλινγκ ήταν πολύ δημοφιλές σπορ στις περισσότερες χώρες. Ο Ολλανδός ζωγράφος JANSTEEN ζωγράφισε ένα πίνακα με αναπαράσταση μπόουλινγκ.
ΤΟ μπόουλινγκ τότε ονομαζόταν «ΣΚΙΤΛΣ» και χρησιμοποιούσαν εννέα κορίνες αντί των σημερινών δέκα.
Η μανία των στοιχημάτων της εποχής δεν άφησε το μπόουλινγκ αμέτοχο και έτσι άρχισαν να παίζονται μεγάλα ποσά σε αγώνες ΣΚΙΤΛΣ, κάτι που επέφερε την οργή των περισσοτέρων τότε κυβερνήσεων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ήταν ο Βασιλιάς της Αγγλίας Τζαίημς ο 1ος να απαγορεύσει το μπόουλινγκ το 1618 ενώ το ίδιο έκαναν και πολλές άλλες κυβερνήσεις με πρώτη την Αμερική.
ΤΟ γεγονός αυτό εξόργισε τους πολίτες όλου του κόσμου που προκειμένου να συνεχίσουν το σπορ που αγαπούσαν σκέφθηκαν ότι «απαγορεύεται το μπόουλινγκ των εννέα κορίνων, δεν απαγορεύεται όμως το μπόουλινγκ των δέκα κορίνων».
ΠΡΟΣΘΕΣΑΝ λοιπόν μια κορίνα και ορκίσθηκαν να μην ξαναστοιχηματίσουν ποτέ στο μπόουλινγκ ώστε να μην τους το πάρει κανείς και έτσι το μπόουλινγκ μέσα από όλες αυτές τις περιπέτειες πήρε την σημερινή του μορφή και όχι μόνο.
ΤΟ 1936 το μπόουλινγκ παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου σαν αγώνισμα επίδειξης.
ΤΟ μπόουλινγκ στις μέρες μας έχει αναγνωρισθεί σαν άθλημα στις περισσότερες χώρες του κόσμου και οι Ομοσπονδίες των χωρών αυτών έχουν υπαχθεί στις Ολυμπιακές Επιτροπές.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Μπόουλινγκ έχοντας υπό την αιγίδα της όλες τις Ομοσπονδίες των χωρών όλου του κόσμου απαριθμεί αυτή τη στιγμή 86 κράτη μέλη και είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ειδοποιήσεις